Lumi

Katolle kertynyt lumimassa rasittaa kattoa ja aiheuttaa pudotessaan vaaran niin ihmisille kuin omaisuudellekin.

Kyllä, on totta, että katolle kertynyt lumimassa aiheuttaa riskejä niin ihmisille kuin omaisuudellekin. Lumen paino voi kasvaa merkittävästi, etenkin jos lumi tiivistyy tai sulaa ja jäätyy uudelleen, muodostaen raskasta jäätä. Pahimmillaan tämä voi johtaa katon ylikuormittumiseen ja mahdollisesti aiheuttaa katon romahtamisen tai muita merkittäviä vaurioita.

Lastikan yrittäjät Jarkko Lastikka ja Panu Manninen ovat kokeneita kattoalan ammattilaisia ja tietävät että turvallinen ja tehokas lumen- ja jäidenpudotus vaatii kokemusta, ammattitaitoa ja johtajuutta.

 

Katot kovilla lumikuorman alla

Suomalaisten asuintalojen katot on mitoitettu kestämään suuriakin lumikuormia. Siitä huolimatta isot lumimassat aiheuttavat turhan kovan rasituksen kattorakenteille. Rakenteita suuremmassa vaarassa ovat kuitenkin vesikaton pintamateriaalit, kuten kattopellit ja -tiilet, katon läpiviennit, lumiesteet, kattosillat, kattokaivot, kattoikkunat ja rännit.

Räystäiden lumi- ja jäälipat muodostavat turvallisuusriskin

Ongelmia aiheuttavat kattojen reunoille muodostuvat jää- ja lumilipat. Niitä syntyy erityisesti harja- ja pulpettikatoille, kun painava lumi ja sulamisvedet valuvat katon reunoille. Tasakatoillakin lippoja syntyy tuulen kinostaessa katolle kertynyttä lunta. Lipat voivat padota ränneihin valuvaa sulamisvettä, jolloin se saattaa päästä valumaan kattorakenteisiin ja yläpohjatilaan.

Lumenpudotuksen vastuu

Useimmissa tapauksissa taloyhtiön hallituksen jäsenet ja isännöitsijä ovat vastuussa talon ylläpidosta ja turvallisuudesta, mukaan lukien katon kunnosta huolehtiminen. Heidän tehtäviinsä kuuluu arvioida lumen kertymisen riskiä ja tarvittaessa järjestää lumenpudotus.

 

Kysy lisää/pyydä tarjous kattojen talvihuollosta

Suorat yhteystietomme löydät TÄÄLTÄ