Valmis (1)

100-vuotias arvokiinteistö sai uuden upean katon

Pohjolankatu 4 As Oy Kuopion Asuntola on monelle kuopiolaiselle tuttu kiinteistö.

Itsenäisyyspäivänä kiinteistön jokainen ikkuna on valaistu kynttilöin jo 30-luvulta saakka, tämä on vaikuttava näkymä! Tämä perinne huomioitiin remontin aloituksessa niin, että julkisivun puoli pidettiin telineistä vapaana itsenäisyyspäivänä.

Työn aloitus. Mikään katto ei kestä ikuisesti. Vuosien harkinnan ja suunnittelun jälkeen taloyhtiö päätyi toteuttamaan kattoremontin. Remontti suunniteltiin huolellisesti vanhaa rakennusta kunnioittaen, sekä nykyaikaisia menetelmiä hyödyntäen. Tammikuussa 2023 katon uusinta saatiin käyntiin. Sääsuoja rakennettiin jo joulukuussa, koko työmaan ajan katto oli kauttaaltaan sääsuojan alla.
Työ alkoi vanhan katon purkamisella. Vanhat pellit purettiin ja lahovauriot korjattiin.

 

Työturvallisuus suunniteltava ja toteutettava erityisen huolellisesti. Katto on korkea, jyrkkä ja monimuotoinen. Rakennus ympäröitiin kokonaisuudessaan rakennustelineillä, jolloin tippuminen ei käytännössä ollut mahdollista.  Asukkaat asuivat kattoremontin alla työmaan ajan, joten turvallisuuteen oli kiinnitettävä erityisesti huomiota. Sääsuojaan asennettiin lumilipat sisäänkäyntien kohdalle ja kulkureitit rajattiin huolellisesti, jotta talon asukkaat pystyivät kulkemaan turvallisesti koteihinsa.

 

Rakentaminen alkoi lahovaurioiden korjauksella sekä muurauskorjauksilla, muurauskorjauksia 100 vuotta vanhoissa hormeissa riitti.
Tuuletusta lisättiin ja asennettiin 15 mm katelevy sekä kangaspintainen kumibitumialuskate.

Peltisepän tarkkaa työtä vaativa saumakatto tehtiin 0,6 mm paksusta sinkitystä pellistä. Peltien saumat toteutettiin käsityönä kaksinkertaisilla, tiivistysaineella käsitellyillä saumoilla.

Erityistä osaamista vaativat muun muassa niin sanotut nallenkorvaikkunat, joita rakennuksen katolla oli yhteensä 13 kappaletta. Lisäksi katolla oli lukuisia haastavia läpivientejä ja muotoiluja kuten esimerkiksi jalkarännit.

 

Urakka valmistui etuajassa toukokuussa 2023 ja työllisti keskimäärin 6 kattopeltiseppää.

Hyvää tiimityöskentelyä. Taloyhtiön hallitus sekä asukkaat ymmärsivät jo suunnitteluvaiheessa, että tontti on erittäin haastava toteuttaa isoa remonttia.
Asukkaiden arjen elämistä pyrittiin huomioimaan rakennustyömaalla vapauttamalla alueita liikkumiseen.

Tiedottaminen oli hyvää ja riittävää, kysymyksiin ja pelkoihinkin vastattiin aina asiallisesti ja nopeasti. Aikataulut, kustannukset ja lopputulos menivät erinomaisesti maaliin. Lisäksi urakkaan kuulumattomien lisätöiden osuus oli hyvin asiallinen, toteaa Päivi Kainulainen, taloyhtiön hallituksen PHJ.

Asukkaiden kommentteja:

  • Hyvin meni
  • Miten se menikään niin nopeasti
  • Komeita ja niin mukavia rakentajia
  • Eivät sotkeneet tauko- ja sosiaalitiloja
  • Katto ei enää ropise sateella, tosi hiljainen

 

Kysy lisää kattourakoista

https://www.lastikka.fi/yhteystiedot/